
2025 Major League Softball Local Rules 

Below are commonly requested rule clarifications and local rules. Reader is advised to consult the Little League 
Rule Book for a complete description of the rules. The Rule Book is available in the App/Google Play Store under 
“Little League Rule Book”.   

General Rules 

1. No new innings after: 
May 8:15 PM 
June 8:30 PM 

Max 6 innings per game, minimum of 4 per game  
 
2. Local Rule: No drop third strike 

 
3. Mandatory Playing Requirements (Reg IV.i):  

Mandatory Play: Every rostered player present at the start of a game will participate in each game for a minimum 
of six (6) defensive outs and bat at least one (1) time. For purposes of this rule:  

“Six (6) defensive outs” is defined as: A player enters the field in one of the nine defensive positions when 
his/her team is on defense and occupies such position while six outs are made;  

“Bat at least one (1) time” is defined as: A player enters the batter’s box with no count and completes that 
time at bat by being retired, retired as a batter-runner or runner, scores, reaches base safely, or, after reaching 
base safely, the inning or game ends 
 
Local Rule: Batting order consists of all eligible present players. (aka bat through the order) 

 

Offensive Rules 

1. No on deck position/batter. All on deck players must remain inside the dugout, behind the fence, during each 
inning 
 

2. Leading Off & Stealing (Regulation 7.13): Runner may leave the base at the release of the pitch. Stealing home 
is legal.  
 

3. Runs per Inning (Local Rule):  
 . Max run limit per half inning or three outs. Whichever comes first 

i. First 5 Innings: Max 5 runs per half inning; mercy rule is 10 runs after 4 innings 
ii. 6th Inning: Max run total for 6th is the run differential plus one at completion of 5 innings 

1. For example. Completion of 5 innings; score is Visitors 1, Home 7. The most runs the 
visiting team can score in the top of the 6th is 7 runs (7-1=6; 6+1=7; Potential Score: Visitors 
8; Home 7) 

4. Bat Rules 
Bats – The bat shall be no more than 33 inches in length, not more than two and one-quarter (2¼) inches in 
diameter. Bats shall be printed with a BPF (bat performance factor) of 1.20. Bats may be taped or fitted with a 
sleeve for a distance not exceeding 16 inches from the small end. Colored bats are acceptable. A non-wood bat 
must have a grip of cork, tape or composition material, and must extend a minimum of 10 inches from the small 
end. Slippery tape or similar material is prohibited. 

 

Defensive Rules 

5. Pitching Rules 
a. Pitching Distances 

i. League Age 11+: 40ft Distance, 12 inch ball 
ii. League Age 9-10: 35ft Distance, 11 inch ball. Players are required to wear a safety mask 
iii. Home team supplies the mound 

 
A. Pitchers must wear a helmet during warm-ups in between innings 


